Υγεία & Διατροφή
Από την αρχαιότητα και την εποχή του Ιπποκράτη, το ελαιόλαδο, τα φύλλα, το άνθος, ακόμη και ο χυμός και οι στάχτες των ελαιοδέντρων, χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακο ή φορέας φαρμάκων στην ιατρική επιστήμη. Ο Ιπποκράτης το αποκάλεσε «μεγάλο θεραπευτή», ενώ ο Πλούταρχος το πρότεινε για τη θεραπεία της μαστίτιδας στις γυναίκες. Στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρονται περισσότερες από πενήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου.
Ακόμα και στις μέρες μας και παρά την εξέλιξη της φαρμακολογίας, το ελαιόλαδο, λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων, χρησιμοποιείται για προστασία του δέρματος από εγκαύματα (λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και όχι μόνο), ακόμα και ως καλλυντικό. Βοηθά το πεπτικό σύστημα του οργανισμού, αφού αυξάνει τις εκκρίσεις του πεπτικού σωλήνα, διευκολύνοντας την πέψη και των άλλων τροφών. Βοηθά στη λειτουργία των κυττάρων, προσφέροντας στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη δομή τους και τα οποία δεν παράγονται από τον οργανισμό μας. Παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, του δέρματος, του συκωτιού, του οστικού συστήματος (σκελετού) του ανθρώπινου οργανισμού, εμπλουτίζοντας τα οστά με μεταλλικά στοιχεία. Συντελεί στην καλή όραση, αφού διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.